Виплати на прийомних дітей в наступному році збільшать до трьох прожиткових мінімумів

На конференції для прийомних батьків представники влади відповіли на питання щодо пенсій, субсидій та розповіли про плани

Виплати на дітей в прийомних сім’ях та ДБСТ з двох до трьох прожиткових мінімумів на дитину сподіваються збільшити у Департаменті захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики. Про це на брифінгу «Перспективи розвитку сімейних форм виховання» повідомив директор Департаменту Руслан Колбаса, відповідаючи на чисельні запитання присутніх.

За словами Колбаси, вони подали з цього приводу запит до Мінфіну. Йшлося в ньому і про підняття верхньої межі рівня грошової винагороди для батьків. Тобто, якщо зараз  сумарний обсяг грошового забезпечення не повинен перевищувати 5 прожиткових мінімумів для батьків-вихователів у ДБСТ, то його хочуть підняти до 6,5 прожиткових мінімумів. Що стосується забезпечення для прийомних батьків, то зараз цей рівень не повинен перевищувати півтора прожиткових мінімума, а підняти його планують до двох.

— Розрахунки в нас є, не вистачає 226 мільйонів при наявних 925 мільйонів, — додав Руслан Сергійович. — При цьому ми не рахуємо дітей під опікою, там де є родичі. Але якщо пропозицію буде підтримано, то саме на ДБСТ і ПС в даному випадку субвенція складе більше одного мільярда гривень. Я сподіваюся, що народні депутати відгукнуться на цю пропозицію.  І тоді з 1 липня наступного року відбудеться збільшення цих виплат.

Звісно, підвищення виплат — справа хороша. Проте, коли присутні почули суму, якої не вистачає для забезпечення цієї міри, по залу залунали сумніви.

— Вважаю, що зараз є хороше підґрунтя для реалізації нашого задуму, — відповів Колбаса. — Тому що збільшення розміру виплат для дітей в ПС та ДБСТ прописано в бюджетній резолюції, яку політично підтримують прем’єр-міністр та Президент країни. І навіть якщо ми не отримаємо підтримки від депутатів, то ми очікуємо залишки коштів, які будуть на кінець 2018 року по виплатах на дітей. І таким чином все одно на кінець наступного року збільшимо виплати по ПС та ДБСТ до трьох прожиткових мінімумів.

Брифінг за участю Уповноваженого Президента у справах дітей Миколи Кулєби, представників Мінсоцполітики та Київської МДА проходив в рамках науково-практичної конференції «Сімейні форми виховання: сучасні тенденції та перспективи розвитку», яку організував Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у партнерстві з громадськими організаціями. Тому аудиторія, від  якої надходили питання, складалася переважно з батьків-вихователів ДБСТ, прийомних батьків та опікунів. І більше всього їх цікавило розв’язання фінансових проблем.

Одною з самих нагальних для них наразі є тема нарахування пенсій. Бо хоча ця категорія отримує щомісячну винагороду в розмірі 35% від виплат на кожну дитину, ці суми не вважаються зарплатнею. То якою ж тоді буде пенсія?

— Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності страхового стажу — у чоловіків 35 років, а у жінок — 30, встановлюється в розмірі, визначеному законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — відповіла на це питання керівник відділу сімейних форм виховання Мінсоцполітики Інна Гончарук. — Якщо у вас менше страховий стаж, то ви отримаєте мінімальну пенсію, але не менше ніж 949 гривень. Усі ви, прийомні батьки та батьки-вихователі ДБСТ, є в переліку тих, за кого держава сплачує єдиний страховий внесок. Я розумію, що треба переглядати ці норми, і ми знову будемо піднімати цю проблему, щоб передивитися механізм обчислення пенсій для вас.

— Ці питання піднімаються постійно вже десь 10 років, — додав Микола Кулеба. — І я вважаю, що настав час їх вирішити. Я готовий говорити з різними депутатськими фракціями з цього питання і вважаю, що треба змінювати ці суми, і якщо треба внести зміні в законодавство, то давайте намагатися це зробити зараз, коли є в державі політична воля на ці зміни.

В залі заговорили про сподівання на те, що вдасться підвищити рівень грошового забезпечення батьків з ПС та ДБСТ, адже тоді підвищиться і рівень сплати страхового внеску в Пенсійний фонд.

Але наступна тема обговорення виявилася не менш болючою.

— Субсидія на відшкодування витрат за житлово-комунальні послуги призначається, виходячи з сукупного доходу сім’ї. Однак яка винагорода має враховуватися як сукупний дохід, а яка — ні? — підняла питання одна з прийомних мам.

— Наразі Постановою № 848 Кабінету Міністрів України про порядок надання житлової субсидії визначено, що грошове забезпечення, яке отримують ДБСТ, не включається в розрахунки сукупного доходу. Тобто, ота допомога, яку ви отримуєте на дітей, не включаються в сукупний дохід при розрахунку житлової субсидії, — відповів заступник директора Департаменту соціальної політики КМДА, начальник управління пільг, державної та регіональної допомоги Максим Бутченко.

— А батьків? — одразу запитали з залу.

— Допомога вам, тобто, 35% винагороди від загальної суми, які ви отримуєте на дітей, враховується  при розрахунку, тому що це ваш дохід, тобто, фактично, ваша зарплатня, — підключився до пояснення Руслан Колбаса. — Житлова субсидія може розраховуватися, виходячи з кількості дітей, які фактично проживають в житловому приміщенні, з урахуванням дітей, які не зареєстровані в ньому. Тому що діти можуть бути прописані за адресою власного житла, але фактично проживають з батьками-вихователями. Тому субсидія нараховується на підставі рішення районної чи міської держадміністрації — виконавчою владою на місті або утвореною нею комісією, на підставі складених нею актів обстеження матеріально-побутових умов та господарства.

—  Я — опікун над чотирма дітьми, — взяла мікрофон наступна жінка. — Мені субсидію також не дали, чи можу я розраховувати на грошову допомогу по оплаті комунальних послуг?

—  Ще в минулому році державна допомога на дітей під опікою враховувалася у сукупний дохід сім’ї при нарахуванні субсидії, — відповіла Інна Гончарук. —  Але в цьому році ми внесли зміни в законодавство. Тому подайте документи, і вам розрахують субсидію без урахування допомоги на дітей, які знаходяться у вас під опікою.

— Щоб зростало число бажаючих брати дітей у прийомні форми виховання, в країні мають бути впроваджені  відповідні послуги, — зауважив «ГД» після брифінгу голова благодійного фонду «Зміни Одне Життя» та ГО «Всеукраїнська асоціація прийомних батьків» Леонід Лебедєв. —  Тому це добре, що сьогодні у нас, прийомних батьків, була можливість висловитися перед тими представниками влади, які можуть або сприяти їх вирішенню, або вирішити самостійно. Низки питань, які стосуються пенсій, субсидій, та інших, які не встигли розглянути протягом зустрічі, але записали від людей,  ми згрупуємо, бо вони ідентичні і стосуються багатьох. А потім ці питання можуть пророблятися через робочі групи і так можуть бути внесені зміни в законодавство.

Звичайно, однією конференцією ми всі питання не вирішимо, але це була перша наша спроба поєднати ту владу, що вирішує проблеми сиріт та прийомних батьків, та ті сім’ї, за рахунок яких це відбувається. І зробити так, щоб вони не тільки одне одного почули, а й для того, щоб напрацювати ті конструктивні рішення проблем, з якими ми сюди прийшли.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *